Creatief therapeut voor 8 tot 16 uur per week in Amsterdam en Assen.

Ben jij een opgeleide creatief therapeut en heb je ervaring met kwetsbare jongvolwassenen met een justitieel verleden? En wil je een concrete en directe bijdrage leveren aan een meer stabiel en zo zelfstandig mogelijk leven voor deze jongvolwassenen buiten de criminaliteit? Solliciteer dan voor de functie van Creatief therapeut bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten!

Functieomschrijving .

Als creatief therapeut bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten (FCA) ga je als onderdeel van het behandelteam in brede zin creatief aan de slag met onze cliënten en hun individuele behandeldoelen. Onze cliënten zijn jongvolwassenen in de leeftijd van 16-24 jaar met complexe gedragsstoornissen en een zeer belastend verleden, waardoor ze kampen met identiteit issues en trauma’s. Het FCA biedt een drietal zorgcomponenten aan geïntegreerd onder één dak, te weten therapie, verblijfszorg en extra begeleiding in een eigen leer-/werktraject. Het doel van het FCA is om de jongeren zodanig te bejegenen, motiveren en ondersteunen dat ze bereid zijn deel te nemen aan de behandeling en kunnen toewerken naar meer stabilisatie, persoonlijkheidsgroei, resocialisatie en vermaatschappelijking.   Elke jongere volgt een Forensisch Programma op Maat afgestemd op diens specifieke problematiek. Als therapeut ben je meestal aan het werk in een één op één relatie, maar soms kan je ook bepaalde gezamenlijke thema’s in klein groepsverband oppakken.

Middels creatieve en beeldende interventies draag je bij aan het realiseren van de zorgdoelstellingen. Je stelt in overleg met het behandelteam per jongere een creatief programma op dat aansluit bij de zorgbehoefte van de jongere. Je bereidt de uitvoering van de therapie voor, adviseert over de aanschaf van benodigde middelen en materialen, draagt zorg voor het beheer van en onderhoud van deze middelen en materialen en je voert de creatieve therapie uit dan wel instrueert collega’s over de uitvoering. Je monitort de voortgang van de cliënt en toetst deze aan de doelstellingen van het behandelplan. Je observeert de cliënten gedurende de therapie en rapporteert je bevindingen aan het behandelteam, zowel schriftelijk in het digitale cliëntvolgsysteem als mondeling in het periodiek multidisciplinair overleg. Hierbij heb je speciale aandacht voor mogelijke signalen van terugval en escalatie van probleemgedrag. Het creatieve werkproces vindt plaats in eigen werkateliers dan wel kunstbroedplaatsen die door het FCA worden aangetrokken. Andere externe kunstplekken kunnen ook in overleg worden gebruikt.

Je neemt deel aan de intervisiebijeenkomsten voor behandelaars en bespreekt eventuele knelpunten in de praktijk. Je houdt je eigen kennis en vaardigheden op peil, draagt deze over aan collega’s en neemt initiatieven voor het onderzoeken van nieuwe creatieve behandelmethoden.

Functie-eisen .

Als creatief therapeut wordt van je verwacht dat je de kennis en vaardigheden hebt om onze jongeren met multi-problematiek en een detentieverleden creatief te begeleiden. Omdat het FCA recent is gestart met een creatief traject voor cliënten, krijg je de ruimte om je functie op basis van jouw wetenschappelijke inzichten en ervaringen nader vorm te geven en de directie hierover te adviseren. Tegelijkertijd betekent dit dat we een grote mate van zelfstandigheid, pro-activiteit en uiteraard creativiteit van je vragen. Voorts ben je in staat om met cliënten op efficiënte wijze en met een open mind te onderzoeken welke creatieve uitingsvormen het beste bij hen passen; je kan daarbij ook uit je eigen comfort zone stappen en weet goed de behandelbehoeften te vertalen naar concrete creatieve activiteiten.

Verder vragen we het volgende:

 • Een HBO diploma vaktherapie in de discipline beeldend, aangevuld met een registratie als vaktherapeut;
 • Ruime ervaring als vaktherapeut aangevuld met kennis en inzicht in psychopathologie en diverse behandel theorieën en –methoden gangbaar in het forensisch werkveld;
 • Affiniteit en ervaring met de doelgroep delinquente jongvolwassenen, LVB en/of gedragsproblematiek;
 • Kennis op hoofdlijnen van (de behandelmogelijkheden van) aanverwante disciplines en in staat om afwijkende situaties tijdig te herkennen en onderkennen;
 • Aangesloten bij Register Vaktherapie of de bereidheid daarbij op korte termijn aan te sluiten;
 • Ervaring met een-op-een en groepstherapie en in staat tot het aangaan en behouden van een constructieve therapeutische relatie;
 • Je bent betrokken, flexibel en stressbestendig;
 • Je bent in staat zowel zelfstandig als in multidisciplinair teamverband goed te functioneren;
 • Je beschikt over een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid en bent cultuursensitief;
 • Je bent in het bezit van een rijbewijs B;
 • Het overleggen van een originele Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is verplicht.

Aanbod .

 • Een afwisselende en uitdagende baan voor 8-16 uur per week;
 • Standplaats: de werkzaamheden vinden voornamelijk plaats in Assen en Amsterdam
 • Dienstverband: tijdelijke aanstelling voor 1 jaar met een proeftijd van 1 maand;
 • Salariëring: conform CAO GGZ, inschaling afhankelijk van kennis en ervaring;
 • Startdatum: zo spoedig mogelijk

Procedure .

Ben je geïnteresseerd, solliciteer dan direct en stuur je motivatiebrief en recent CV per e-mail aan sollicitaties@forensischcentrum.com met als onderwerp ‘sollicitatie creatief therapeut’. Voor meer informatie, kijk op www.forensischcentrum.com of bel het FCA op telefoonnummer: 020-4423221.

 

Deel deze vacature

Contact