Psychomotorisch therapeut voor 8 tot 16 uur per week in Amsterdam en Assen.

Ben jij een opgeleide psychomotorisch therapeut en heb je ervaring met kwetsbare jongvolwassenen met een justitieel verleden? En wil je een concrete en directe bijdrage leveren aan een meer stabiel en zo zelfstandig mogelijk leven voor deze jongvolwassenen buiten de criminaliteit? Solliciteer dan voor de functie van Psychomotorisch therapeut bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten!

Functieomschrijving .

Als psychomotorisch therapeut (PMT’er) bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten (FCA) ga je als onderdeel van het behandelteam aan de slag met onze cliënten en hun individuele behandeldoelen. Onze cliënten zijn jongvolwassenen in de leeftijd van 16-24 jaar met complexe gedragsstoornissen en een zeer belastend verleden, waardoor ze kampen met identiteit issues en trauma’s. Het FCA biedt een drietal zorgcomponenten aan geïntegreerd onder één dak, te weten therapie, verblijfszorg en extra begeleiding in een eigen leer-/werktraject. Het doel van het FCA is om de jongeren zodanig te bejegenen, motiveren en ondersteunen dat ze bereid zijn deel te nemen aan de behandeling en kunnen toewerken naar meer stabilisatie, persoonlijkheidsgroei, resocialisatie en vermaatschappelijking.   Elke jongere volgt een Forensisch Programma op Maat afgestemd op diens specifieke problematiek. Als therapeut ben je meestal aan het werk in een één op één relatie maar soms kan je ook bepaalde gezamenlijke thema’s in klein groepsverband oppakken.

Als psychomotorisch therapeut draag je bij aan het realiseren van de zorgdoelstellingen door gebruik te maken van psychomotorische interventies. Je stelt in overleg met het behandelteam een programma van psychomotorische interventies op dat aansluit bij de zorgbehoefte van de jongere. Je bereidt de uitvoering van de therapie voor, adviseert over de aanschaf van benodigde middelen en materialen, draagt zorg voor het beheer van en onderhoud van deze middelen en materialen en je voert de psychomotore therapie uit dan wel instrueert collega’s over de uitvoering. Je monitort de voortgang van de cliënt en toetst deze aan de doelstellingen van het behandelplan. Je observeert de cliënten gedurende de therapie en rapporteert je bevindingen aan het behandelteam, zowel schriftelijk in het digitale cliëntvolgsysteem als mondeling in het periodiek multidisciplinair overleg. Hierbij heb je speciale aandacht voor mogelijke signalen van terugval en escalatie van probleemgedrag. Het behandelproces vindt plaats in eigen sportieve ruimtes dan wel in de buitenlucht of buitenplaatsen die door FCA worden aangetrokken.

Je neemt deel aan de intervisiebijeenkomsten voor behandelaars en bespreekt eventuele knelpunten in de praktijk. Je houdt je eigen kennis en vaardigheden op peil, draagt deze over aan collega’s en neemt initiatieven voor het onderzoeken van nieuwe psychomotorische behandelmethoden.

Functie-eisen .

Als psychomotorisch therapeut wordt van je verwacht dat je de kennis en vaardigheden hebt om jongeren met multi-problematiek en een detentieverleden effectief te begeleiden. Psychomotorische therapie is nieuw binnen het FCA zorgaanbod. Dit betekent enerzijds dat je veel ruimte hebt om je functie op basis van jouw wetenschappelijke inzichten nader vorm te geven en de directie te adviseren. Anderzijds betekent het dat we een grote mate van zelfstandigheid en pro-activiteit van je vragen. Daarnaast ben je goed in staat om de behandelbehoeften van onze cliënten te vertalen naar concrete psychomotore activiteiten.

Verder vragen we het volgende:

 • Een HBO diploma vaktherapie in de discipline psychomotorisch therapie, aangevuld met een registratie als vaktherapeut;
 • Ruime ervaring als vaktherapeut aangevuld met kennis en inzicht in psychopathologie en diverse behandel theorieën en –methoden gangbaar in het forensisch werkveld;
 • Affiniteit en ervaring met de doelgroep delinquente jongvolwassenen, LVB en/of gedragsproblematiek;
 • Kennis op hoofdlijnen van (de behandelmogelijkheden van) aanverwante disciplines en in staat om afwijkende situaties tijdig te herkennen en onderkennen;
 • Aangesloten bij Register Vaktherapie of de bereidheid daarbij op korte termijn aan te sluiten;
 • Ervaring met een-op-een en groepstherapie en in staat tot het aangaan en behouden van een constructieve therapeutische relatie;
 • Je bent betrokken, flexibel en stressbestendig;
 • Je bent in staat zowel zelfstandig als in multidisciplinair teamverband goed te functioneren;
 • Je beschikt over een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid en bent cultuursensitief;
 • Je bent in het bezit van een rijbewijs B;
 • Het overleggen van een originele Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is verplicht.

Aanbod .

 • Een afwisselende en uitdagende baan voor 8-16 uur per week;
 • Standplaats: de werkzaamheden vinden voornamelijk plaats in Assen, Almere en Amsterdam
 • Dienstverband: tijdelijke aanstelling voor 1 jaar met een proeftijd van 1 maand;
 • Salariëring: conform CAO GGZ, inschaling afhankelijk van kennis en ervaring;
 • Startdatum: zo spoedig mogelijk

Procedure .

Ben je geïnteresseerd, solliciteer dan direct en stuur je motivatiebrief en recent CV per e-mail aan sollicitaties@forensischcentrum.com met als onderwerp ‘sollicitatie psychomotorisch therapeut’. Voor meer informatie, kijk op www.forensischcentrum.com of bel het FCA op telefoonnummer: 020-4423221.

 

Deel deze vacature

Contact